
دندان عقل
دندانهای عقل، آخرین دندانهای آسیابی هستند که معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه ۲۰ زندگی در میآیند. همه افراد دندان عقل ندارند و همه دندانهای عقل باعث ایجاد مشکل یا نیاز به کشیدن نمیشوند. در واقع گاهی اوقات دندان عقل بهدرستی رشد میکند و هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. اما اغلب، دندان عقل در لثه یا استخوان فک گیر کرده و رشد نمیکند (دندان عقل نهفته). هنگامی که این اتفاق میافتد، میتواند منجر به عفونت، حفره، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان شود. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان حذف آنها را توصیه میکنند.
فارغ از نهفته یا نیمه نهفته بودن دندان عقل،آنها میتوانند در وضعیتهای نامناسب دیگری باشند که در ادامه شرح میدهیم.
دندان عقل در تماس با عصب
دندانهای عقل در اکثریت مواقع به صورت نهفته یا نیمهنهفته در داخل استخوان فک باقی میمانند و به دلیل کمبود فضا و شکل اناتومیک فک، جای قرارگیری آنها متفاوت است. دسته ای از دندانهای عقل به دلیل محل قرارگیری و شکل رویش یا شکل انحنای ریشه آنها، نزدیک به عصب فک تحتانی، یا کاملا روی عصب فک هستند. این دندانها اصطلاحا دندان عقل درگیر با عصب فک هستند.
دندان عقل روی عصب به دلیل محل قرارگیری تاج و ریشه و میزان چسبندگی دندان به عصب فک تحتانی، در 90 درصد مواقع دچار کیست و ضایعه میشود. عصب فک تحتانی، رشته عصبی است که به سایر دندانهای فک پایین رشتههای عصبی داده و مسئولیت خونرسانی و زنده ماندن دندانها را به عهده دارد.
از طرفی این عصب رشته عصبی است که به لب حس داده و حواس لب به خصوص لب تحتانی از این عصب نشات میگیرد. لذا اگر دندان عقل روی عصب یا دندان عقل نزدیک با عصب، عصب فک تحتانی را تحت فشار قرار دهد یا به دلیل نهفتگی و جای قرارگیری، دچار ضایعه یا تومور شود، عصب فک را نیز درگیر میکند و سایر دندانهای فک پایین و لب بیمار به مرور زمان تحت تاثیر قرار میگیرند و حساس و دردناک میشوند.
دندان عقل فکجوش
- تاثیر ژنتیک در ایجاد دندان فک جوش:
- ابتلا به التهاب و تروما:
- نبود فضای کافی در فک و یا لثه:
- سیگنال دهی سلولی نابجا:
دندان عقل در تماس با سینوس
نزدیکی دندان عقل به سینوس که در فک بالا رخ میدهد، هنگامی رخ میدهد که ریشه های دندان عقل فک بالا نزدیک به سینوس فک بالا قرار دارند یا در برخی موارد ممکن است به داخل سینوس فک بالا نفوذ کنند.